Ak nechodím v práci na obed a zamestnávateľ mi nedá stravné lístky pritom mam nane nárok ako mam pokračovať?
Stravné lístky a ich účtovanie
Stravné lístky sa z pohľadu účtovných štandardov považujú za ceniny. Účtuje sa o nich v skupine 21 – na účte 213. Účtovanie stravných lístkov ako cenín je v súlade s § 47 ods. 2 Opatrenia MF SR č. 23054/2002-92 /Postupy účtovania v PÚ/: Na účte 213 – Ceniny sa účtuje stav a pohyb cenín pred ich vydaním do užívania, napríklad poštové známky, stravné lístky, kolky, telefónne karty, servisné poukážky a ostatné karty, ak majú hodnotu, z ktorej sa bude môcť čerpať po ich vydaní do užívania.
Povinnosti zamestnávateľa
Zamestnávateľ je povinný poskytovať stravné lístky zamestnancovi vopred, aby bolo zabezpečené, že zamestnanec si za deň, kedy spĺňa podmienky § 152 zákonníka práce zaobstarať stravu. Zákonník práce nepredpisuje, či má zamestnávateľ poskytovať stravné lístky denne alebo mesačne, v praxi zamestnávateľ poskytne na začiatku mesiaca toľko stravných lístkov, koľko je pracovných dní a nasledujúci mesiac podľa skutočnej dochádzky zamestnanca stravné lístky so zamestnancom zúčtuje (napríklad na nasledujúci mesiac odpočíta tie, ktoré dostal zamestnanec v predchádzajúcom mesiaci navyše).
Daňový výdavok zamestnávateľa
Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie zamestnanocv najmenej 55% z ceny jedla, do daňových výdavkov si tak môže zamestnávateľ zahrnúť 55% z ceny stravného lístka, najviac však 55% zo sumy stravného pre pracovnú cestu trvajúcu 5 až 12 hodín, tj. zo sumy 5,10 Eur = 2,81 Eur.
Zmrazenie stravného v roku 2020 a 2021
V súvislosti s pandémiou koronavírusu, došlo k doplneniu legislatívnej úpravy zákona o cestovných náhradách, ktorá zmrazila výšku stravného do 31.12.2021.
Príklady účtovania
Zamestnávateľ nakupuje stravné lístky na faktúru. Zamestnancom ich poskytuje vopred za nadchádzajúci mesiac podľa počtu pracovných dní, v ktorých je predpoklad, že budú pracovať dlhšie ako 4 hodiny. Príspevok zamestnávateľa zamestnancom je stanovený v súlade so zákonom 55% z hodnoty stravného pre pracovnú cestu trvajúcu 5-12 hodín, 10% z hodnoty stravných lístkov prispieva zamestnávateľ zo sociálneho fondu a zvyšok hodnoty zráža zamestnancom zo mzdy alebo v hotovosti do pokladnice zamestnávateľa.
Doklad |
Účtovný prípad |
Suma |
MD |
D |
PFA |
Faktúra prijatá za nákup stravných lístkov: a) Hodnota stravných lístkov 100ks *4,00€ b) Dohodnutá zmluvná odmena pre poskytovateľa c) DPH 20% (k odmene) |
400,00
10,00 2,00 |
|
|
VBU |
Úhrada faktúry z bankového účtu |
412,00 |
||
ID |
Vyúčtovanie stravných lístkov za november: 60ks a) Daňový náklad zamestnávateľa 55% z 5,10 (60*2,81) b) Príspevok zo sociálneho fondu 10% (10% z 4*60)
c) Pohľadávka voči zamestnancom (60*4-168,60-24) |
168,60 24,00 47,40 |
|
|
ID |
Zrážka časti stravných lístkov zo miezd zamestnancov /60ks/ |
47,40 |
|
|
PPD |
Úhrada časti stravných lístkov v hotovosti zamestnancom /10ks/ |
7,90 |
|
|
Zamestnávateľ platí stravné lístky formou zálohovej faktúry. Zamestnancom ich poskytuje vopred za nadchádzajúci mesiac podľa počtu pracovných dní, v ktorých budú pracovať dlhšie ako 4 hodiny. Zamestnancom prispieva 100% hodnoty stravných lístkov – zamestnanci ich dostávajú zadarmo.
Doklad |
Účtovný prípad |
Suma |
MD |
D |
PFA |
Zálohová faktúra na stravné lístky |
2124,00 |
neúčtuje sa |
|
VBÚ |
Úhrada zálohovej faktúry z bankového účtu |
2124,00 |
||
PFA |
Faktúra prijatá za nákup stravných lístkov: a) Hodnota stravných lístkov 500ks po 4,20 €
b) Dohodnutá zmluvná odmena pre poskytovateľa
c) DPH 20% (k odmene) |
2100,00 20,00 4,00 |
|
|
ID |
Zúčtovanie poskytnutej zálohy |
2124,00 |
||
ID |
Vyúčtovanie stravných lístkov za november: 460ks d) Daňový náklad zamestnávateľa 55% z 5,10 (2,81*460) e) Príspevok zo sociálneho fondu 1% (1% z 460*4,20)
f) Nedaňový náklad zamestnávateľa (460*4,2-1292,60-19,32) |
1292,60 19,32 620,08 |
528N |
|
Budúcnosť stravných lístkov
Programové vyhlásenie vlády na roky 2020-2024 okrem iného obsahuje aj úpravu v oblasti stravných lístkov, vláda SR sa zaviazala umožniť zamestnancom vybrať si medzi stravnými lístkami a príspevkom na stravu, z tohto dôvodu je možné, že stravné lístky v blízkej budúcnosti zaniknú.